Uwaga! GIS ostrzega przed niebezpiecznymi goździkami – sprawdź, czy masz je w kuchni

W ostatnich dniach uwagę inspektorów sanitarnych przykuła popularna przyprawa, której dwie partie zostały uznane za niebezpieczne. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed wykorzystaniem tych produktów ze względu na wykrycie nadmiernych ilości pestycydów.
Wykryte zagrożenie w goździkach
GIS opublikował ostrzeżenie w związku z goździkami sprzedawanymi pod marką Kamis. W dwóch partiach tej przyprawy odkryto pozostałości pestycydu chlorpiryfos. Ilość tego środka przekracza dopuszczalne normy ustalone przez Unię Europejską.
Informacje o problemie zostały przekazane przez służby sanitarne z Francji. Po otrzymaniu tych danych polski producent zainicjował procedurę wycofania zagrożonych partii z rynku.
Produkty objęte ostrzeżeniem
Ostrzeżenie dotyczy goździków pakowanych w 8-gramowe saszetki. Wskazane są dwie konkretne partie:
- numer 0002787537 z datą przydatności do 08.02.2028,
- numer 0002803425 z datą przydatności do 20.03.2028.
Producentem tych produktów jest firma McCormick Polska S.A., mająca swoją siedzibę w Wólce Kosowskiej.
Działania podjęte przez producenta i GIS
Producent, po otrzymaniu informacji o niezgodności, bezzwłocznie powiadomił zarówno Państwową Inspekcję Sanitarną, jak i swoich odbiorców o konieczności wycofania wadliwych produktów. Obecnie nadzorowane jest usuwanie tych partii ze sklepów.
Zalecenia dla konsumentów
Dla konsumentów, którzy mogą posiadać w kuchni przyprawy z wymienionych partii, zaleca się ich nieużywanie. GIS ostrzega, że spożycie goździków z nadmierną ilością pestycydów może stanowić zagrożenie zdrowotne.